Ekonomi

Emigrimi, me shume mireqenie, me pak vite shkollim

21/12/2009 15:48
 Shqiptarët kanë shijuar frutet e punës jashtë vendit gjatë 20 viteve të fundit, por dukshëm emigrimi ka sjellë edhe përkeqësim të arsimimit të shqiptarëve, vëren një studim i detajuar i Bankës Botërore. Të dhënat mbi përbërjen demografike dhe atë të aftësive të emigrantëve të kthyer nuk japin...

Shqiperia ka buxhetin me te vogel ne Europe

21/12/2009 15:48
 Shqipëria ka shtetin me buxhetin më të vogël në Europë në rast se krahasohen shpenzimet publike me Prodhimin e Brendshëm Bruto, bëhet e ditur nga statistikat e grumbulluara nga Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Shpenzimet totale të buxhetit të shtetit në vitin e kaluar qenë sa 27.4...

Tregtaret kercenojne: Do te leme makinat pa nafte

21/12/2009 15:45
 Rrezikon të agravohet situata mes tregtarëve të karburantit dhe qeverisë. Prej disa ditësh, tatimet kanë vendosur gjoba dhe mbyllur aktivitetin e shumë pikave të shitjes me karburant, kurse tregtarët nuk i pranojnë masat administrative, duke paralajmëruar se, në rast se nuk merren masa, do të...

Probleme me regjistrin e kredive? Ankohu!

21/12/2009 15:44
 Duke marrë parasysh problemet e krijuara nga të dhënat që bankat raportojnë te regjistri i kredive, Banka e Shqipërisë miratoi një rregullore të re në korrik të këtij viti, duke i hapur mundësinë çdo klienti banke që e ka emrin te regjistri, të kërkojë një raport dhe të ankohet në rast se...

Rritja e cmimit te dritave, biznesi paralajmeron protesta

21/12/2009 15:44
 Kur kanë mbetur edhe 10 ditë nga vendimi i ERE-s për të ndryshuar tarifat e energjisë elektrike, reagimet e bizneseve po bëhen gjithnjë e më të forta. Plani i OSSH për ta rritur çmimin deri me 44 për qind rrezikon shumë ndërmarrje në vend, duke pasur koston e lartë, mungesën e shitjeve, e...

Marreveshja, thjeshtohen vizat per biznesin

21/12/2009 15:42
 Hyn në fuqi marrëveshja për thjeshtëzimin e vizave për 12 anëtarët e organizatës së “Detit të Zi”, ku bën pjesë edhe Shqipëria. Qëllimi i paktit ka të bëjë me rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes vendeve si Shqipëria, Turqia, Ukraina, Greqia, Moldavia, Rusia, Gjeorgjia, Serbia, Rumania,...

ERE: Pse rritem cmimin e dritave

21/12/2009 15:40
 Një ditë pas vendimit për rritje tarifash me 13 për qind, kreu i Entit Rregullator, Bujar Nepravishta, jep argumentet që rrëzuan propozimin e CEZ për shtrenjtim me 23 për qind. Sipas tij, kompania çeke ka detyrim të ulë nivelin e humbjeve, i cili vijon të jetë ende i lartë. “Niveli i lartë i...

Legalizimi me bono privatizimi, mashtrim

21/12/2009 15:40
 Kanë kaluar rreth një muaj e gjysmë nga hyrja në fuqi e ligjit të ri për legalizimet dhe asnjë ent shtetëror nuk e ka vënë në zbatim procedurën e përdorimit të letrave me vlerë. Tjetër fakt turbullues është masa e përdorimit, ku në fillim u tha 80 për qind, ndërsa në ligjin e ri u bë deri në...

Kriza, ne rrezik pensionet e minoritareve

21/12/2009 15:38
 Pensionet e minoritarëve, si dhe emigrantët shqiptarë që punojnë në Greqi, janë dy kanalet kryesore të transferimit të mundshëm të krizës greke në ekonominë shqiptare, sipas vlerësimeve të disa ekspertëve të intervistuar nga “Shqip”. “Unë shtroj pyetjen nëse Greqia do të vijojë të mbajë...

Kompania ceke kercenon qeverine

21/12/2009 15:38
 Kompania çeke, CEZ, e kërcënoi dje qeverinë shqiptare me hapa ligjorë dhe shpalli se parashikon kolapsin financiar dhe falimentimin e Operatorit të Sistemit të Shpërndarjes, pasi sipas tyre, çmimet e miratuara nga ERE nuk mjaftojnë për të mbuluar koston. CEZ paralajmëroi se do ta hedhë në...

Rriten cmimet e ushqimeve

21/12/2009 15:37
 Të dhënat e Ministrisë së Bujqësisë mbi çmimet javore të produkteve bujqësore tregojnë rritje nga java në javë për këto produkte. Në tregjet e shitjes me shumicë në vend, pjesa më e madhe e prodhimeve bujqësore të importit dhe vendas kanë pasur rritje çmimi, rritje që është pasqyruar edhe në...

Bonot, dy muaj afat per te legalizuarit

21/12/2009 15:36
 Ato pak familje prej të legalizuarve të zonave informale, të cilët i kanë paguar paratë për blerjen e tokës sipas çmimeve të caktuara nga qeveria, kanë edhe rreth 2 muaj kohë për të dorëzuar bono privatizimi në këmbim të një pjese të parave të veta. Sipas ligjit përkatës të miratuar në...