Femrat drejtuese ??? ? Me te keqija se meshkujt

10/01/2010 01:28

 Femrat drejtuese ??? ? Me te keqija se meshkujtShpjegimi i psikologeve

Ne kembim te humbjes se reputacionit te femrave apo te falimentimit te punes se tyre, psikologet thone se per femrat ekziston gjithmone nje lloj pakti me te keqen, e thene ndryshe, iu duhet te bejne edhe gjera, te cilat nuk iu kishin shkuar kurre me pare nder mend gjate jetes se tyre.

Nje femer, ne dukje e keqe, e perfshire nga lodhja dhe mundimi per te bere karriere me cdo kusht, si edhe ankthi per detyren e re qe do t'i caktojne. Femra te tilla, te cilat kthehen ne "shtriga" para vartesve, ne boten perendimore i gjen gjithmone e me teper. Madje, thuhet se ato jane me te keqija edhe se vete meshkujt, kur vjen fjala per te drejtuar nje vend pune me shume vartes nen veten e tyre. Si protagoniste, nje femer te tille e ka marre Majkell Klejton ne nje film te tij te fundit. Brenda tij, personazhi kryesor, e cila eshte nje femer, shfaqet si mjaft e zonja ne menyren e shfaqjes se ambicieve te saj per te bere karriere, por nderkaq, paraqitet edhe si shume e hutuar dhe aspak e sigurt tek vetja e saj. Por ama, e kupton ne fund se cili eshte sekreti i gjithe femrave per t'ia dale ne nje vend pune: te perpiqet te tregohet sa me e rrepte per te pasur ne dore situaten. Madje, duke ua kaluar edhe vete meshkujve.

Sipas psikologeve, nje femer kur vihet ne krye te nje ndermarrjeje apo cfaredo pozicioni tjeter drejtues, nis te adoptoje nje stil te ashper pune dhe zbulon se i duhet te beje me te keqen e mundshme, jo vetem per ta mbajtur ate, por edhe per te qene e respektueshme. Sikunder zbulon edhe faktin tjeter se, te tregohet e bute apo tolerante i kthehet gjithmone ne nje arme te kundert ndaj vetes. I mbetet asaj dhe jo presidentit qe te merret me vartesit, me agjentet nderkombetare, qe mund te kete ndermarrja, pasigurite e ndermarrjes se veprimeve te ndryshme etj. Vetem ne kete menyre, ajo arrin te siguroje pak pushtet. Ky eshte modeli i sotem i femres joshtepiake, se ciles i duhet te mbaje mbi supe shume pune dhe pergjegjesi ne familje apo ndermarrje.

Nje femer drejtuese gjendet gjithmone para ankthit, nese do t’ia dale si duhet te mbaje brenda vetes te gjithe peshen, qe i shkakton stresi i vazhdueshem i punes. Dhe per ta mposhtur ate, duhet te jape gjithmone pershtypjen se eshte nje grua e forte, s'ka problem nese i shtohet kesaj pamjeje edhe fakti se ajo eshte e keqe. Nderkaq, shume psikologe i kane shtruar vetes pyetjen: perse behen te rendesishme vetem grate e keqija? Ose e anasjellta per t'u bere te rendesishme, perse grave iu duhet te pranojne edhe role te keqija? Ne kembim te humbjes se reputacionit te tyre apo te falimentimit te punes se tyre, psikologet thone se per femrat ekziston gjithmone nje lloj pakti me te keqen, e thene ndryshe, iu duhet te bejne edhe gjera, te cilat nuk iu kishin shkuar kurre me pare nder mend gjate jetes se tyre.

Keshtu, sipas nje studimi, te realizuar nga nje grup kerkuesish te Universitetit te Exeterit, ne Britanine e Madhe, te koordinuar nga psikologet Mishel Rajan dhe Aleks Haslam, duke krahasuar rezultatet e firmave apo ndermarrjeve, ku drejtuesit e tyre jane femra, eshte arritur ne perfundimin se femrave iu jepen me shpesh sesa meshkujve pune qe kane te bejne me menaxhimin, si edhe pergjegjesi ne kohe kritike per ndermarrjet. "Ne kete menyre,- thuhet ne kete studim,- femrave drejtuese iu ndodh shume shpesh te gjenden ne situata me te veshtira dh delikate sesa drejtuesit meshkuj. E per kete arsye, pozicionet e tyre te lidershipit jane me te rrezikshme dhe delikate ne te njejten kohe". Por ama, femrat i pranojne, gjithsesi, te tilla poste. "Dhe kjo ndodh, pasi femrat kane ende shume veshtiresi te arrijne ne maje. Dhe kur u ofrohet nje vend per te drejtuar apo menaxhuar, ato nuk kane sesi te thone jo, pasi rastet e tilla nuk eshte se iu vijne shume shpesh ne jete. Ndersa me meshkujt, sipas psikologeve, nuk ndodh e njejta gje. Ata kane gjithmone me shume zgjedhje gjate rruges se tyre te punes.

Perse vajzat e mira kthehen ne shefe "te keqija" ??? ?

Shefet "e keqija", nese mund te quhen keshtu, kthehen ne te tilla per disa arsye. Njera prej tyre eshte se kur pranojne drejtimin e posteve te rrezikshme, i pari mendim qe u kalon ne koke, eshte ai se "kur me jepet nje mundesi e tille, mund te jem e para dhe e fundit qe te tregoj sesa e zonja jam". Dhe e kalojne nje moment te tille shume lehte duke pohuar: "Mbetet nje sfide e bukur". Nga ana tjeter, kur nje femer pranon nje post te rrezikshem per karrieren e saj, ajo nuk eshte se beson shume ne mbeshtetjen qe do i japin meshkujt. Sa per koleget, ata do i japin gjithmone me pak ndihme, sesa do ta benin kete me nje shef mashkull ne vend te saj. Por kjo vlen edhe per ne shtepine e kesaj shefeje "te keqe", se ciles i duhet te perballoje edhe dekurajimin qe i jep bashkeshorti apo pjesetaret e familjes, se ajo nuk ka per t'ia dale dot ne ate pune, qe eshte duke bere.