Personalitete Shqipetare

Sali Berisha

20/12/2009 14:51
 Sali Berisha, Dr. (L. 15 tetor 1944, Tropojë) - doktor, profesor, kardiolog, president dhe kryeministër shqiptar. Edukimi Në vitin 1967 mbaroi studimet në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Tiranës. Studimet pasuniversitare në fushen e Hemodinamikës, i mbaroi në Paris...

Fatos Nano

20/12/2009 14:50
 Fatos Nano lindi më 19 shtator 1952 në Tiranë, është politikanë shqiptarë, ish kryetar i Partisë Socialiste të Shqipërisë. Edukimi Mbaroi gjimnazin Sami Frashëri në Tiranë ku edhe kreu studimet e larta në Universitetin e Tiranës (Fakulteti i Ekonomisë). Në vitin 1975 kreu specializimet në...

Edi Rama

20/12/2009 14:49
 Edi Rama lindi më 4 korrik 1964 dhe është piktor, basketbollist, politikan si dhe kryetar i Bashkisë së Tiranës. Bir i Artistit të popullit Kristaq Rama, Edi deri më tani ka siguruar një vend në kujtesën e përbashkët të kombit si një njeri që solli risi në jetën shoqërore shqiptare. Edi Rama...

Bajram Curri

20/12/2009 14:48
 Bajram Curri lindi më 1862 në Gjakovë; vdiq më 29 mars 1925 në Dragobi. Ka qenë atdhetar e demokrat i shquar revolucionar, udhëheqës i lëvizjes për çlirimin e bashkimin kombëtar të vendit, Hero i Popullit. U brumos me idetë e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Ishte një nga organizatorët e...

Ali Podrimja

20/12/2009 14:47
    Ali Podrimja lindi më 1947 në Gjakovë, Kosovë, ku pati një fëmijëri të vështirë.Ali Podrimja është autor i më shumë se dhjetë vëllimeve me poezi dhe mbahet sot nga kritika si përfaqësuesi më tipik i poezisë së sotme shqiptare dhe si një poet me emër dhe në shkallë kombëtare. Botën e...

Azem Galica

20/12/2009 14:46
 Luftëtar i shquar popullor për çlirim e bashkim kombëtar, për një regjim shtetëror demokratik në Shqipëri, organizator i lëvizjes së armatosur në Kosovë kundër pushtuesve të ndryshëm gjatë viteve 1912 - 1924. Veprimtarinë e tij patriotike e filloi në vitet 1910-1912, kur mori pjesë në...

Baba Ali Tomorri

20/12/2009 14:45
 Baba Ali Tomorri lindi në Shalën e Tepelenës] nga fundi i shekullit të XIX. Është një nga shkrimtarët dhe historianët e rinj të bektashizmit. Shkrimet e tij nënshkruhen edhe me emrat Varfe Ali Prishtina ose me pseudonimin “Turabi”. Botimet e tij janë të karakterit fetar bektashian. Ndër to...

At Gjergj Fishta

20/12/2009 14:45
 Gjergj Fishta (1871 - 1940) lindi në fshatin e vogël Fishtë të Zadrimës më 23 tetor 1871. Jetën e filloi si barì. Por shumë shpejt, kur ishte 6-vjeçar zgjuarsia e tij i bie në sy famulltarit të fshatit, i cili e dërgon Fishtën në Seminarin Françeskan të Shkodrës. Më 1880, kur hapet seminari...

Ali Pashe Tepelena

20/12/2009 14:44
    Ali Pashë Tepelena (Ali Pashë Janina, rreth 1740 - 24 janar 1822) sundimtar i fuqishëm feudal në Shqipërinë Jugore, themelues i Pashallëkut faktikisht autonom të Janinës, kryengritës kundër pushtetit të Portës Osmane në Shqipëri. Lindi në Tepelenë (Çamëri) në një familje feudalësh...

Andon Zako Cajupi

20/12/2009 14:43
 Andon Zako Çajupi, (27 mars 1866 - 11 korrik 1930), ishte poet i shquar, veprimtar patriot dhe demokrat revolucionar. Biografia Andon Zako Çajupi lindi në Sheper të Zagorisë. Në Nivan kreu mësimet gjysmë të mesme, të cilat i plotësoi në një lice francez në Egjipt, ku jetonte i ati. Më 1887,...

Alfred Moisiu

20/12/2009 14:42
 Alfred Spiro Moisiu lindi më 1 dhjetor 1929 në Shkodër si biri i Spiro Moisiut dhe ishte President i Republikës së Shqipërisë që nga 24 qershori i vitit 2002 deri më 24 korrik të vitit 2007. President i Shqipërisë Moisiu u zgjodh president i Shqipërisë nga parlamenti më 24 qershor të vitit...

Aleks Buda

20/12/2009 14:41
 Aleks Buda lindi në Elbasan (Shqipëri) në vitin 1911 dhe vdiq në Tiranë në 1993. Është shkolluar në Itali dhe Austri. Krijoi Akademine e Shkencave te Shqiperise dhe njekohesisht u zgjodh kryetari i pare i saj ne 1972. Pasi kryen studimet e mesme dhe të larta në Vienë për letërsi, ai fiton...

Aleksander Moisiu

20/12/2009 14:41
 Aleksandër Moisiu ose Alexander, Alessandro - Moissi ose Moisi, lindi më 2 prill të vitit 1879 në Trieste dhe vdiq më 22 mars të vitit 1935 në Vjenë, ishte aktor shqiptar. Jeta Moisiu u lind Kavajë. Në moshën 19 vjeçare shkon në Vjenë, ku ai me ndihmën e Jozef Kainc iu përkushtua aktrimit....

Ahmet Zogu

20/12/2009 14:38
 Ahmet Bej Zogu, mbreti Zog (8 Tetor 1895 - 9 Prill 1961), ishte një politikan shqiptar, Ministër i Brendshëm, 30. 1. 1920 – 14. 11. 1920, kryeministër i Shqipërisë (1922-1924), president (1925 - 1928) dhe mbreti i parë i Shqipërisë nga 1928 deri më 1939. Jeta Ahmet Bej Zogu (Zogolli) lindi...

Abdyl Frasheri

20/12/2009 14:37
 Abdyl Frashëri lindi në vitin 1839 në fshatin Frashër, Shqipëri dhe vdiq më 23 tetor të vitit 1892 në Stamboll, turqi ishte patriot demokrat i shquar, një nga ideologët përparimtarë të Rilindjes Kombëtare dhe një nga udhëheqësit kryesorë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Hero i...