Ahmet Zogu

20/12/2009 14:38

 Ahmet Bej Zogu, mbreti Zog (8 Tetor 1895 - 9 Prill 1961), ishte një politikan shqiptar, Ministër i Brendshëm, 30. 1. 1920 – 14. 11. 1920, kryeministër i Shqipërisë (1922-1924), president (1925 - 1928) dhe mbreti i parë i Shqipërisë nga 1928 deri më 1939.

Jeta
Ahmet Bej Zogu (Zogolli) lindi në Burgajet, Shqipëri. Prindërit e tij ishin Xhemal Pasha Zogu dhe Sadije Toptani.Shqipëria u bë Mbretëri së bashku me Zogun I mbret. Mbreti Zog kishte marredhenie shume te mira me Jugosllavine deri sa rimori pushtetin ne dhjetor 1924. Pastaj ai largohet nga Jugosllavia dhe i drejtohet Italise, qe ne kete kohe ishte me nje qeveri me mbizoterim fashist. Ndermjetesi i ketyre marredhenieve ishte Konti Ciano, qe ishte gjithahtu dhendri i Bennito Musolinit. Ai filloi te vinte shpesh ne Shqiperi dhe filloi ta dashuronte ate. Keshtu fillon qe t’i kerkoje Musolinit pushtimin e ketij vendi(pas vitit 1925). Qe ne kete moment fillon te plotesohet marrja e ketij vendi juridikisht. Ne 1925 nenshkruhen 2 pakte per krijimin e nje banke me kapital kryesisht me kapital italian. Po kete vit ai i jep Shen Naumin Jugosllavise ne shenje falenderimi per ndihmen per ta risjelle ne pushtet. Ne 27 nentor 1926 nenshkruhet pakti i pare i Tiranes dhe nje vit me vone, ne 22 nentor 1927 nenshkruhet edhe pakti i dyte. Fale ketyre pakteve Italia rriste shume ndikimin e saj ne Shqiperi. Mund te hynte me forca te armatosura per zgjidhjen e konflikteve brenda vendit. Me 1 shtator 1928, krijohet monarkia shqiptare me Ahmet Zogun mbret. Ne dhjetor te po ketij viti miratohet Statuti Themeltar i Monarkise, e cila e shpallte Shqiperine:”Monarki parlamentare, demokratike dhe te trashegueshme.”